Από την: Ειρήνη Κοκoλάκη, Εμπειρογνώμων δοκιμάστρια παρθένων ελαιόλαδων

Με αφορμή το καλοκαίρι και τη ποικιλία λαχανικών που μας προσφέρει, αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στην ελληνική μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λαχανικά και πρώτες ύλες από την ελληνική γη. Τα λαδερά πιάτα είναι οι πρωταγωνιστές του καλοκαιριού στην ελληνική παραδοσιακή κουζίνα και όπως μαρτυράει και η ίδια η λέξη είναι απόλυτα συνυφασμένα με το ελαιόλαδο. Τα κύρια συστατικά αυτών των πιάτων είναι το ελαιόλαδο και τα λαχανικά. Με αυτά τα φαγητά έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, τα αναζητούν πάντα για να τα γευτούν Έλληνες και τουρίστες κατά τις καλοκαιρινές τους διακοπές και όχι μόνο.

Μπάμιες, φασολάκια, κουκιά, αρακάς, μελιτζάνες κοφτές είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που ανήκουν στην κατηγορία των λαδερών και τις περισσότερες φορές μαγειρεύονται τουλάχιστον από ένα είδος λαχανικών, μυρωδικά και πάντα με ελαιόλαδο. Τα λαδερά συμβολίζουν το σπιτικό και υγιεινό φαγητό, αποπνέουν την ζεστασιά και την φιλοξενία των ελληνικών νοικοκυριών και αποτελούν μέρος του μεσογειακού τρόπου ζωής και της κουλτούρας των Ελλήνων. Σχεδόν πάντα συνοδεύονται από ψωμί και τυρί φέτα.

επιλέγουμε με τον αρακά που έχει γλυκιά γεύση ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περισσότερο πικρό και πικάντικο όπως ποικιλίας κορωνέικη, με τα κουκιά ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που να έχει έντονο άρωμα και γεύση ντομάτας (ποικιλία Χαλκιδικής) αφού η σαλάτα ντομάτα ταιριάζει πάντα αρμονικά με το πιάτο αυτό και με τις μπάμιες ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πιο γλυκό στη γεύση(ποικιλία μανάκι) για να μην χαθεί η ένταση που τις προσδίδει το λεμόνι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Ένα πιάτο λαδερών μαγειρεύεται πάντα με ελαιόλαδο και είναι ακόμη καλύτερα όταν προστεθεί το ελαιόλαδο στο τέλος του μαγειρέματος ή ακόμη και στο ίδιο μας το πιάτο. Σε αυτή την περίπτωση προτιμάμε πάντα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά, συνεπώς είναι σύμμαχος στη καλή υγεία του σώματος μας. Αν θέλουμε ακόμη πιο ισορροπημένη και αρμονική γεύση σε συνδυασμό με τις ευεργετικές ιδιότητες του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μπορούμε να επιλέξουμε διαφορετικές ποικιλίες ελαιολάδου από όλη την Ελλάδα και να τις παντρέψουμε με τα αντίστοιχα λαδερά πιάτα. Για παράδειγμα, επιλέγουμε με τον αρακά που έχει γλυκιά γεύση ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περισσότερο πικρό και πικάντικο όπως ποικιλίας κορωνέικη, με τα κουκιά ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που να έχει έντονο άρωμα και γεύση ντομάτας (ποικιλία Χαλκιδικής) αφού η σαλάτα ντομάτα ταιριάζει πάντα αρμονικά με το πιάτο αυτό και με τις μπάμιες ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο πιο γλυκό στη γεύση(ποικιλία μανάκι) για να μην χαθεί η ένταση που τις προσδίδει το λεμόνι κατά την διάρκεια του μαγειρέματος.

Τα λαδερά εκτός από μέρος της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και της κουλτούρας του ‘Έλληνα στο φαγητό θα μπορούσαν άνετα να είναι της μόδας και να συγκαταλέγονται όλο και περισσότερο στη διατροφή των νεότερων διότι πρόκειται για ένα vegan πιάτο χωρίς κανένα ζωικό λίπος πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενάντια στη φθορά του χρόνου που απελευθερώνουν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας χάρη στη παρουσία του ελαιολάδου.